ETHEREUM fiyatı, ETHEREUM grafiği ve haberleri

ETHEREUM NEDİR?

Ethereum ilk olarak Kuzey Amerika Bitcoin Konferansında, Ethereum kurucusu Vitalik Buterin tarafından tanıtılan bir sistemdir. Genel olarak bir altcoin statüsünde görülse de Ethereum esasında blockchain teknolojisinin gelişmesinde ve daha yaygın alanlarda kullanılmasını hedefleyen sistemdir .Ethereum kısaca, güç kaynağı olarak Ether (ETH) kripto para birimini alan bir Kripto İşletim Sistemidir. Amaç Bitcoin’inde bağlı olduğu blockchain sistemi üzerinde kullanıcıların bu sistem üzerinden yeni yazılımları oluşturmasını sağlamaktadır. Ethereum’un kullanıcılara sağladığı bu özgürlük sayesinde birçok altcoin çıkarılmasına olanak sağlar.

Ethereum Güncel Fiyatı

Ethereum-ETH-Kripto

Ethereum sistemiyle hedeflenen, bilgilerin üçüncü şahıslar tarafından depolanmasını/ farklı amaçlar için kullanılmasını engellenmesidir. Bugün neredeyse internetten yaptığımız bütün işlemler (alışveriş, banka işlemleri, sosyal medya kullanımımız, internet geçmişimiz vb.) veriler halinde veri banklarda kayıt altına alınmaktadır. Ethereum sistemi ile bu işlemler tamamen dağınık ve anonim bir şekilde bir çok farklı cihaz üzerinde saklanmaktadır. Böylece bu bilgilere erişim imkânsız bir hale gelir ve bütün bir interneti merkezsiz bir platforma çevirir.

GENEL OLARAK ETH

  • Piyasa Değeri : $231.587.388.526
  • 24 Saatlik Ticaret Hacmi: $13.538.244.986
  • Dolaşım Arzı:121.069.667 
  • Toplam Arz: ∞
  • Maksimum Arz: ∞
Ethereum-Kripto-Coin-ETH

ETHEREUM MADENCİLİĞİ NASIL YAPILIR?

Madencilik aynı Bitcoin mantığı ile bu sistemin süreklilik ve güvenliği için önemli bir faktördür. Ethereum madenciliğinin herkes tarafından yapılabilmesi için sistem gereksinimi Bitcoin madenciliğindeki gibi özel üretim cihazlar ile değil ekran kartı (GPU) ile yapılmaktadır. Madenci sayısının artması, Ethereum madenciliğinde de günden güne kazancın azalmasına neden olmaktadır.

Ethereum-Madencilik-ETH

ETHEREUM VE ALTCOİNLERİN İLİŞKİSİ

Ethereum sistemi birçok yeni yazılımlara yol açması nedeniyle, sonradan ortaya çıkan birçok yeni coinin işlem gördüğü sistemdir. Yeni bir coini piyasaya sürmek için ICO adı verilen İlk Para Teklif’lerinin, henüz piyasaya sürülmeden önce kitlesel olarak fon topladıkları sistemde, fonlar Ethereum sisteminin para değeri olan Ether ile yapılmaktadır. Böylece Ethereum sistemi dolaşıma yeni kripto para birimlerinin girmesini sağlayan bir sistem görevi görmektedir.

ETHEREUM VE BITCOIN ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

  • Bitcoin sistemi ile yapabilecek işlemler sınırlıyken, Ethereum sistemi ile çok farklı yazılımlar ile yeni sistemler ve yeni alt coinler üretebilirsiniz.
  • Ethereum sistemi, Bitcoin blockchain sistemine göre daha yenilikçi bir sistemdir.
  • Bitcoin madenciliğinde işlemci gücünüze göre kazanç sağlarken, Ethereum madenciliğinde üreticiler arasında denge gözetilmektedir.
  • Bitcoin sisteminde bir blokun oluşması 10 dakika sürmektedir. Ethereum sistemin de bir blokun oluşma süresi 15 saniye olduğundan onaylama süresi çok daha kısadır.
ETH-BTC-Ethereum-Bitcoin

ETHEREUM NASIL ÇALIŞIYOR?

Bitcoin blok zincirinin bir bankanın defterine veya hatta bir çek defterine çok benzediğini duymuş olabilirsiniz. Bu blok zinciri, en baştan itibaren ağ üzerinde yapılan tüm işlemlerin tutulduğu bir çeteledir ve ağdaki tüm bilgisayarlar bilgi işlem güçleriyle bu çetelenin doğru ve güvenli olmasını sağlamaya katkıda bulunur. Diğer taraftan Ethereum blok zinciri daha ziyade bir bilgisayar gibidir. Bitcoin blok zinciri gibi işlemlerin belgelendirilmesini ve güvenliğini sağlasa da ondan çok daha esnektir. Geliştiriciler, lojistik yönetimi yazılımından oyunlara ve tüm DeFi uygulamaları evrenine (borç verme, borç alma, takas ve daha fazlasını kapsar) kadar çok çeşitli araçları geliştirmek için Ethereum blok zincirini kullanabilir.

  • Ethereum tüm bunları başarmak için Ethereum yazılımını çalıştıran birçok bireysel bilgisayardan oluşan dev, küresel bir bilgisayara benzer bir “sanal makine” kullanır. Tüm bu bilgisayarların çalıştırılması, katılımcılar tarafından yazılıma ve elektriğe yatırım yapılmasını gerektirir. Bu maliyetleri karşılamak için ağ, Ether (veya daha yaygın olarak ETH) denen kendi Bitcoin benzeri kripto para birimini kullanır.
  • ETH her şeyin çalışmasını sağlar. Akıllı sözleşmeleri yürütmek için ağa ödeme yaparken ETH kullanarak Ethereum ağı ile etkileşim kurarsınız. Sonuç olarak ETH cinsinden ödenen ücretlere “gas” denir.
  • Gas fiyatları ağın ne kadar meşgul olduğuna dayalı olarak değişkenlik gösterir. Ethereum blok zincirinin verimliliğini artırmayı hedefleyen ve Ethereum 2.0 adı verilen yeni sürümü, Aralık 2020’de kullanıma sunulmaya başladı. (Yeni blok zincirine geçişin önümüzdeki iki yıl içinde gerçekleşmesi planlanmaktadır.)

ETHEREUM’U KİM ÇIKARDI?

2013 yılının sonlarında, Vitalik Buterin fikrini beyaz bir kâğıt üzerinde anlattı ve birkaç arkadaşına gönderdi, onlar da kendi arkadaşlarına. Konsepti tartışmak için yaklaşık 30 kişi Vitalik ile iletişime geçti. Eleştirel incelemeler ve konseptteki kritik hataları gösteren insanlar bekliyordu ama bu yaşanmadı.

Çekirdek ekipte Vitalik Buterin, Mihai Alisie, Anthony Di Iorio, Charles Hoskinson, Joe Lubin ve Gavin Wood ile, proje Ocak 2014’te duyuruldu. Buterin aynı zamanda Miami’deki bir Bitcoin konferansında da Ethereum’u sahnede tanıttı ve birkaç ay sonra ekip, gelişimi finanse etmek için, ağın yerel coin’i olan Ether’i satışa sundu.

Ethereum-ETH-Kripto-Coin

ETHEREUM AVANTAJLARI NELERDİR?

Ethereum platformu çalıştığı blockchain teknolojisinin tüm özelliklerinden faydalanır. Tüm üçüncü şahıs müdahalelerine karşı duyarsızdır, yani ağda bulunan tüm ademi merkezi uygulamalar ve DAO’lar kimse tarafından kontrol edilemez. Tüm blockchain ağları mutabakat prensibi üzerine kuruludur, yani içerden yapılacak tüm değişikliklerde her bir düğüm hemfikir olmalıdır. Bu da sahtekarlık, yozlaşma ihtimalini ortadan kaldırarak ağı kurcalamaya dayanıklı yapar.

Tüm platform ademi merkeziyetçidir, yani olası bir tek başarısızlık noktası yoktur. Dolayısıyla, tüm uygulamalar hep çevrimiçidir ve asla kapanmaz. Ek olarak, ademi merkeziyetçi doğası ve kriptografik güvenliği Ethereum’u olası saldırılara ve dolandırıcı eylemlere karşı korur.

ETHEREUM DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

Akıllı sözleşmeler ağı hatasız yapmayı hedeflese de, ancak onlar için kod yazanlar kadar iyi olabilirler. İnsanların hata yapması her zaman mümkündür ve koddaki herhangi bir hata kötüye kullanılabilir. Eğer böyle bir şey yaşanırsa, bir saldırıyı ya da söz konusu hatanın kötüye kullanımını durdurmak için direkt olarak yapılacak hiçbir şey yok. Bunu yapmanın tek yolu ortak bir karara ulaşarak kodu yeniden yazmak olurdu. Ancak bu da, blockchainin özüyle tamamen ters düşüyor çünkü değiştirilemez ve kesin bir defter olması gerekiyor.

30 Nisan 2016’da çıkan belirli bir DAO’nun adı olan ‘The DAO’ saldırıya uğramıştı ve 3,6 milyondan fazla Ether coin’i çalınmıştı. Saldırgan koddaki ‘yineleyen arama hatası’nı kullandı ve The DAO ile aynı yapıya sahip ‘çocuk DAO’ya para aktarımı yaptı. The DAO’nun bütçesinin büyük kısmının kaybedilişi saldırının tek sonucu değildi; olay kullanıcıların tüm Ethereum ağına güvenini ciddi derecede düşürdü ve Ether’in değeri 20 doların üzerinden 13 doların altına düştü.

ETHEREUM’UN GELECEĞİ

Ethereum, tıpkı Bitcoin gibi yıllardır piyasada olsa da, daha yeni yeni medyanın ve genel toplumun dikkatini çekmeye başladı. Birçok uzman sadece internetin değil, yüzyıllardır var olan sektörlerin ve hizmetlerin de işleme şeklini kökünden değiştireceğine inanıyor.

Ethereum’un yaratıcısı Vitalik Buterin, tahminleri konusunda oldukça dikkatli ve mütevazı. Yakın zamanda verdiği bir röportajda, teknik meseleler ve güvenlik geliştirmeleriyle Ethereum’u lider blockchain platformu tutmaya kararlı olduğunu belirtti.

21.co CEO’su Balaji Srinivasan, yakın zamanda Ethereum’un önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde hala aramızda olacağına dair inancını dile getirdi. Blockchain’in kurucusu Peter Smith, Ethereum’un altyapı uygulamalarını ‘büyüleyici’ olarak nitelendirirken, platformun gayrimenkul gibi sigorta sistemlerini baştan yaratmada ciddi bir şansı olduğunu belirtirken, bunun tek bir örnek olduğunun da altını çizdi.

Genel olarak, kripto para uzmanları arasında Ethereum’un geleceğine dair görüşler oldukça olumlu.

Ethereum-Blockchain-ETH